A korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról: az érvényben lévő kormányrendelet szerint a zenés-táncos rendezvények, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történt még enyhítés, vagyis ezeken a rendezvényeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.
(Kivételt képeznek az 5000 fő lakosságszám alatti települések falunapi rendezvényei, ott 1500 fő lehet jelen egyszerre védettségi igazolvány nélkül.)
A Szabolcs Napokon valószínűsíthető, hogy az egy időben, egy helyen jelenlévők száma nem haladja meg az 500 főt: duatlon, fogathajtó bemutató, a kastélykertben megrendezett gyermekprogramok, a játszótéri bemutató, a vasárnapi kastélykerti programok. Ezek védettségi igazolvány nélkül látogathatóak. Védettségi igazolvány bemutatása szükséges a pénteki koncertre, disco-ra, a szombati koncertre és utcabálra.
A karszalag technikai segítség a szervezőknek: azok kérjék, akik több eseményen is részt kívánnak venni. A karszalag vízálló, a három nap mindegyikén jelzi, hogy viselője rendelkezik védettségi igazolvánnyal, tehát nem kell újra és újra igazolni a védettséget, elég csak a karszalagot bemutatni.