Szeretettel várjuk az érdeklődőket a fotókiállítás megnyitójára 2022. január 22-én!

„A néprajzi fotó egyszerre dokumentál és láttat, üzenetet közvetít, nem csupán információt, hanem mondanivalót is” – vallja Gábor.
A kiállítás anyaga pásztoremberek életét mutatja be.
A legkorábbi felvételek 1998-ban készültek Pál Istvánról, a Nógrád megyei pásztorról, az utolsó hagyományőrző dudásról. A többi felvétel 2015-től napjainkig ábrázolja a dél-alföldi és felvidéki pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, a pásztorok őrzött és őrző állatait. Viseletük, természetközeli életük és természetismeretük, a jelenben a modernitáshoz való alkalmazkodásuk sajátos kultúrát alakított ki.
Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész és fotográfus; a József Attila Múzeum muzeológusa; népzenészként brácsákon, dudán és furulyákon játszik, 2019-től a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. A Rozsdamaró zenekar alapítója és a Békés Banda tagja. Dudásként és a Rozsdamaró zenekar tagjaként is Népművészet Ifjú Mestere díjat kapott. Zenészként és kutatóként is kiemelten érdekli a pásztorkultúra, a pásztorzene és a pásztorviselet. A kiállítás megnyitón Gábor beszél fotóiról, bepillantást ad a pásztorok világába vetített képes előadással, valamint ízelítőt ad Ördögmuzsika: Palóc pásztorzene című lemezéből. A legeltetéssel járó életmód és a pásztorcsaládok hagyományos tudásátadása egyéni és sajátos zenét alakított ki és őrzött meg. Magyar népzenénk különleges rétege a pásztorzene, az énekes és hangszeres dallamok régies hangzást és stílust képviselnek. A magyar duda egyoktávos hangterjedelmével, kontrasípjával és bordójával sajátos és csak erre a hangszerre jellemző zenét alakított ki, ennek a zenének szinte kizárólagosan pásztoremberek a művelői. A lemez a palóc pásztoroknak és utolsó képviselőjüknek, Pál Istvánnak állít emléket.